Coöperatie APAC

Veel kleine koffieboeren in Nicaragua zoeken naar beter betaalde banen ver van huis. Mede om deze reden is coöperatie APAC ontstaan: een coöperatie ‘van boeren, voor boeren’.

Vaak liggen kleinere plantages in onhandig gelegen gebieden die veel zorg nodig hebben. Boeren werken hard, maar kunnen meer begeleiding gebruiken over hoe ze bijvoorbeeld hun land het meest effectief kunnen verbouwen, vruchtbaar kunnen houden en de beste kwaliteit bonen kunnen plukken. 

APAC biedt deze hulp en gaat een langetermijnrelatie met lokale boeren aan. Door middel van microkredieten kunnen boeren investeren in hun land zonder hoge rentes te betalen. Ook ontvangen boeren hulp en advies op het gebied van audits, financiën en de kwaliteit van de koffie. Zo kunnen zij hun families en plantages onderhouden en krijgen ze meer toekomstperspectief. 

Kwaliteit wordt beloond

Wanneer boeren hun koffiebonen inleveren, worden er checks uitgevoerd. Boeren krijgen niet alleen betaald voor het gewicht, maar ook voor de kwaliteit van de bonen. Door middel van een sample van 100 gram worden de bonen gekeurd op imperfecties. Dit kan bijvoorbeeld een verkeerd geschaafde boon of een niet goed uitziende boon zijn.

Deze imperfecties worden doorgegeven aan de boer in kwestie zodat deze precies  weet wat er beter kan. Zo kunnen boeren gericht hun product verbeteren. APAC biedt hen hierin advies over wat zij het beste aan kunnen passen om de kwaliteit te verbeteren. 

 

Transport en opslag

Met containers worden de gedroogde koffiebonen vervoerd naar Nederland. Drie keer per jaar krijgen wij een container van zo’n 20 ton met koffiebonen binnen. Deze gedroogde koffiebonen slaan wij op in ons magazijn in Veghel.

Iedere week gaat er een deel van de bonen naar de brander. Door dit in kleinere porties te doen kunnen we écht verse koffie garanderen. 

Om de perfecte smaak te krijgen en constant te houden wordt de melange aangevuld met koffiebonen uit andere delen van de wereld. Deze bonen zijn, net zoals de bonen uit Nicaragua, gecertificeerd wat betekent dat ook deze boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.

Reyando en José vertellen meer over APAC